Krize çare kaliteli ürün…

Üretim malzemeleri fiyat artışı yüzde yüz ile yüzde yüz elli arasında seyrederken kaliteli ve standart üretim nasıl yapılacak?

 Birçoğu küçük aile işletmesi olmak üzere 3000 civarında üretici olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlardan bazıları süs bitkisi yanında meyve fidanı ve diğer tarımsal alanlarda da faaliyet yürütüyor. Oldukça hızlı yer, karar ve meslek değiştiren mobil bir toplum olduğumuz için, üretici sayıları kriz ortamlarında bile değişiklik gösterebiliyor. Tabi bu üretici sayılarındaki hareketlilik piyasayı fiyat istikrarı açısından olumsuz etkileyip dengesizleştirebiliyor da.

Öte yandan özellikle tarımsal üretimde küçük üretim çok kritik bir etkiye sahip. Çünkü endüstriyel üretimde, bütün avantajlara rağmen eğer piyasadaki talep küçülüyorsa ve ürün fiyatları da yükselmiyorsa maliyetleri dengelemek giderek zorlaşır. Ancak küçük üretici genel olarak kendi işini kriz olsa da olmasa da aynı emek toplamıyla sürdürür. İşin kritik kısmı da galiba burada… Eğer bir sektörün üretici çeşitliliği içinde yaptığı üretim türlerinde uzmanlaşmış, standart form ve adetlerde planlı üretim yapan küçük üretici varsa sektör durgunluğu hızla atlatıp canlanır. Böylece ekonomik kriz daha kolay atlatılır.

Lakin önümüzdeki süreçte neler olacağını tahmin etmek o kadar da kolay ve hoş değil. Bakalım…  Nasıl ilerleyecek göreceğiz. Gübre, torf, saksı vb gibi üretim malzemelerindeki fiyat artışları yüzde yüz ile yüzde yüz elli düzeyinde seyrederken kaliteli ve standart üretim nasıl yapılacak? Ancak üretim yapılacak… Üretime devam edilecek… Öyleyse hiç olmazsa bütün imkânları kaliteli üretim için kullanalım. Hiç olmazsa ürün satışı garanti olur. Halen daha kaliteli ürünler çok hızlı satılıyor ve satılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir