Sektör, CHP liderine kendini anlattı…   

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Yalova Garden A.Ş.’de üreticilerle bir araya geldi. Kılıçtaroğlu, Yeşilvadi Üretim Sahası’nda bitki üreticilerinin ve sektör temsilcilerin sorun ve çözüm önerilerini dinledi ve üretimde çalışan işçilerle sohbet etti.

Yüksek katma değer için KDV indirimi gerekiyor…

Yalova Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yalçın depremde hayatını saygıyla anarken Kılıçdaroğlu’nun Yalova ziyaretinden memnun olduğunu ifade etti. Daha sonra sözü Kılıçdaroğlu ve sektör temsilcilerine bıraktı. Üretimde tarım arazileri ve KDV sorununa değinen SASBÜD Başkanı Umut Sakarya sözlerine şöyle devam etti: “2003’te kurulmuş olan Yalova Tarıma Dayalı İktisat OSB arazi tahsisi gibi süreçlerden geçildi. Ancak yüzde 60’ını aldığımız arazinin yüzde 40’ını alamıyoruz. Sebebi de belediyenin burayı bir arsa olarak alıp arsa üzerinden değerlendirmesi. Bugün üretim yapılan arazilerin yüzde 90’ı kiralık ve kiralama süresi ortalama 5 yıl. Ürünlerimiz için daha uzun sürelere ihtiyaç var ve bu durum ütün bölgeler için geçerli. Yalova yüzde 70’i ormanlık olan küçük bir bölge. Arazi geliştirmek için ise sorun. Bir diğer husus da KDV indirimi. Adımızda süs bitkilerinin geçmesi sanki lüks bir şey hissi uyandırıyor. Ancak katma değeri yüksek bir tarımla uğraşıyoruz. Yeşil mutabakat ve yeşil şehirler açısından bakıldığında kıymetli ve elzem ürünler bunlar. Lüks sektörü değiliz. KDV’nin yüzde 18’den 8’e kalıcı olarak düşürülmesi gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz yıl KDV’de yapılan düşüşün ciddi miktarda olumlu etkisini gördük.’’

SASBÜD Başkanı Umut Sakarya

Ucuz arazi ve uzun vadeli kiralama…

TİGEM arazilerinde görülmeyen bir kümeleşmeyi Yalova Garden olarak başardıklarını söyleyen Abdullah Okul: “TİGEM’in Türkiye genelinde proje karşılığında kiraladığı 20 küsür kiracısı var ancak kümeleşme modeli hiçbirinde yok. Bize ucuz arazi ve uzun vadeli kiralama lazım. Bizim için en uygun teşvik bu olacaktır. Burada 750 milyonluk yatırımımız var ancak teminat olarak kullanamıyoruz. İlgili bankalardan kredi kullanmak için ayrıca tapu göstermemiz gerekiyor. Türkiye’de süs bitkisi üretimi kadar istihdam sağlayan, üretim ve ihracat yapan başka tarım segmenti yok. Süs bitkileri bir sektör ve çalışanlarının yüzde 75’i kadındır. Devletin sektörü dikkate alması lazım. Başka tarla bitkilerinin altında bir cümle olarak geçmesi doğru değil” şeklinde konuştu.

Yalova Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Okul

Tarımsal yeniden yapılanma…

Sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamalardan sonra tarım üzerine sorun ve çözüm önerilini anlatan Kılaçdaroğlu şunları söyledi: “Tarıma dayalı OSB’nin kurulması da oldukça güzel. Henüz sonuçlanmadı dediniz ancak sonuçlanmasını çok isteriz. Cari fazla veren bir sektör olduğunuzu söylediniz. Zaten burayı görünce cennetten bir bölgede olduğunu hissettim. Uzun vadeli kiralamaya gelirsek. Yaptığınız iş çok kıymetli. Döviz kazandırıp istihdam yaratıyorsunuz. Oysa bir otel arazisini 49 yıllığına verip üstüne bir de teşvik veriliyor. Peki size niye 49 yıllığına verilmesin? Şart koşulsun ve üretim devam ettiği sürece kiralansın. Sonuçta hem üretici hem vatandaş hem de devlet kazanacak. Çok kıymetli bir sektör süs bitkileri. İstihdamda kadına yer vermenizi övünerek söylüyorsunuz. Bu basit bir şey değil sektörün kadın profiline ne kadar uygun olduğunun ve ihtiyaç duyduğunun göstergesi. Değerli arkadaşlarım zaten çiçekle tanışmayan kimse yok. Hem acı hem de tatlı günlerde mutlaka görüyoruz. Üretilmesi ve talep edilmesi gereken ürünler üretiyorsunuz. Keşke bütün ürünler Türkiye’de üretilebilse. Ama yeri ve zamanı geldiğinde bu da olacaktır diyorum. KDV çarpıklığna son vermek için elimizden gelen bir şey olursa yaparız. Tarım Bakanlığında bir daire başkanlığımız yok demiş talebinizi iletmişsiniz. Tarım Bakanlığının da yeniden yapılandırılması lazım. Bu tarım bakanlığı ile tarım işlerini çözemezsiniz. Bir adım daha ileri atıp Türkiye’deki tüm yapısal kurumların yeniden yapılandırılması lazım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu
Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir