Mustafa Gültekin Gökgül İstanbul ve Londra Fuarları…  

Mustafa Gültekin Gökgül mesleğe Hacettepe Üniversitesi  öğrencisiyken başladı. Sınavı olmadığı zamanlarda çalışırken Yapı Endüstri Merkezi’nin teklifiyle yapı fuarlarında çalıştı. Bina otomasyon, güvenlik sistemleri, reklam, açık hava reklamı ve gıda fuarlarında çalıştı. Tam zamanlı çalışırken bazı fuarların proje müdürlüğünü üstlendi. Süs bitkileri ve peyzaj sektörüyle CYF ile Yalova’da tanışan Gökgül, 2009 yılında Yalova’da yapılan fuarda dikkat çeken yurt dışı ilgisinin 2010-IPM’de ciddi bir potansiyele dönüşeceğini fark etti. İyi derecedeki İngilizcesi ve satış tecrübesiyle Flowershow’un yurt dışı bağlantılarını yürüttü.

Mustafa Gültekin Gökgül

Türkiyeyi yurt dışına tanıttı…

Mustafa Gültekin Gökgül’e göre, sektör fuarının İstanbul’a taşındığı yıllarda Türkiye’deki bitkisel üretim yurtdışında pek bilinmiyordu. Çünkü Türkiye’den yurt dışına giden firmalar sadece kendi ticaretleri için gider ve ülkemizdeki sektörü ve üretimi anlatmamayı tercih ederdi. Yurt dışında Türkiye’ye karşı bariz bir ön yargı vardı.

Yabancılar şaşkınlık içindeydi…

Gökgül, “Türkiye’de üreticileri ve sektörü dünyaya CYF ve Flowershow tanıttı ve sektöre en büyük katkısı da budur” diye analiz ederek dönemi şöyle anlatıyor: “Özellikle 2011’de üç salon doldurulunca herkes birbirine ‘biz bu kadar büyük bir sektör müyüz’ diye sordu. Fuar dünyada ses getirmiş, Türkiye’deki sektörün profesyonel bir fuarı kotarabileceğine inanmadıkları için yabancılar şaşkınlık içindeydi. Çok etkilenmişlerdi hatta IPM’nin tüm yönetim kurulu ve ekibi ziyaretçi olarak İstanbul Fuar Merkezi’ndeydi. Sonraki yıllarda Floraplus Dergisi fuar süresince İngilizce ve Türkçe günlük gazete bile yayınlamıştı.”     

Her yükselişin bir düşüşü vardır…

Mustafa Gültekin Gökgül detaylandırıp anlatmasa da herkes biliyor ki, her yükselişin mutlaka bir düşüşü olacaktı ve oldu da. Yeşilköy’deki fuarın Beylikdüzü’ne taşınması, ekonomik kriz ve ardından gelen pandemi… Şimdi Sakarya Sapanca’da adı uluslararası olan bir açık hava sergisi, Yine Antalya’da adı uluslararası bir fuar, kalıcı bir sektör klasiği olan ve açık havada yapılan Ödemiş Sergisi… Geçtiğimiz yılın ve bu senin genel fotoğrafı böyle olacak.

Değerlendirilemeyen potansiyel…

Peki sektörün manzarası bu durumdayken 13-16 Ekim 2022 İstanbul’da, Mayıs 2023 Londra’da olmak üzere art arda iki fuar nasıl yapılacaktı? Bunu Athena Genel Müdürü Mustafa Gültekin Gökgül’e sorduk. Bize sektörün yıllardır kullanılmayan bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyeli yakından takip ettiğini anlattı. Fakat fuarları önemsemeyen bir sektörümüz vardı. Halbuki fuar önemsense sektöre çok farklı kapılar açılabileceğini söyledi.

Tek fuarla uluslararası fuar yapamazsınız…

Gökgül, önceki fuar tecrübelerinden yola çıkarak sektörel beklenti ve isteklerini değerlendirerek İstanbul’un merkezi Yeşilköy’de bir fuar planladı ve gerekli bağlantıları kurdu. Ancak İstanbul’da fuar yapmak da yetmiyordu. Çünkü bir fuar açıp uluslararası pazar oluşturmaya çalışmak, sektörün dünyadaki temsilcilerini buraya getirmek için kafi değildi. Peki bunu nasıl yapacaktı? Belki sektörü onların ayağına götürmemiz gerekecekti. Londra Fuarı’nı da tam da bu nedenle açıyordu. Sonrası ise bu fuarlardaki ticari dengeler yerli yerine oturunca, firmaların o pazardaki beklentileri azalınca, başka ülkelerde pazar bulmak gerekiyordu. Yani başka ülkelerde yeni fuarlar planlanacaktı.

Sadece Londra değil ardından başka ülkeler başka şehirler…

Peki Londra fuarı ne durumdaydı. Gökgül’e bunu sorduk. Londra Fuarı’na Hollanda’dan, İtalya’dan, Almanya’dan ilgi gördüğünü ve ciddi yol aldıklarını söylerken sıkıntıları da anlattı. Londra Fuarı için Londralı ortağıyla birlikte Türkiye ve diğer ülkeleri birlikte çalıştıklarının altını çizdi. Londra Fuarı için çalışırken hemen her ülkedeki firmaların Birleşik Krallık piyasasının önemini vurguladığını söyledi. Ancak Türkiye’deki firmaların daha çok bazı firmaların İngiltere’ye ürün satıyor olmasından hareketle ilgi gösterdiklerinin de farkında olduğunu anlattı.  

Sadece anlık ticari çıkarlarla gitmiyoruz…

Ülkemizin en büyük süs bitkisi tüketim bölgesi olan İstanbul’da uluslararası bir fuar organize edilmesi gerekiyordu. Peki şu anda Yeşilköy İFM’de yapılacak İstanbul fuarında durum nedir? Fuara ilginin giderek arttığını ama sektörün ürün çeşitliliğinin yansıtır hale gelmesinin bir başarı olduğunu vurgulayarak şöyle söylüyor: “Her seferinde geri çekilip geldiğimiz noktaya bakıyorum ve yolumdan şaşmayacağım diyorum. Sadece ticari kaygılar kalıcı başarılar getirmez… Bunu görebilen kuruluşlar ve üreticilerle yolumuza devam edeceğiz. Sektör bunun doğru olduğunu zamanla tam olarak anlayacaktır diye düşünüyorum. Bize göre Türkiye topyekûn büyük bir değişimin eşiğinde. Giderek belirginleşen bu değişimi ekonomik segmentlerin tümüne yaymakta büyük faydalar var’’.      

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir