Yetişmiş 40 bin ağaç dikmek için…

Küresel ısınmayla mücadelede en etkin yöntemlerden biri halen daha ağaç dikmek. 

Büyük şehirlerden birini ele alın, sizce zemini beton veya asfalt ile kaplanmış kaç adet açık oto park vardır? Bunların yansıtıcı yüzeyleri kaç km2 veya kaç bin m2’dir? Varsa tamamen ağaçlandırılmış açık otopark kaç tanedir. Aslında bir şehirde bu ve benzeri soruları bir çırpıda cevaplayacak birileri olmalı… Maalesef yok. Bir düşünün, 1 km2 = 1 milyon m2 ediyor. 25 metre kareye bir ağaç dikildiğini varsayalım. Bu da 40 bin ağaç demektir.

Bu alışveriş merkezinin otoparkı 16-17 sene önce yapılmış ve ağaçlandırılmış. Eğer otoparktaki ağaçlar doğru seçim yapılarak ve ağaç dikim kurallarına uyularak dikilseydi 5 bin m2’lik bir gölgeli bir otopark olurdu.

Hazır yetişmiş ağaç varken…

Şimdi 40 bin yetişmiş ağacı dikmek için yapılacakları sıralarsak… Önce konuyla ilgilenen insanlar biraraya gelerek örgütlenmek zorundalar. Sonra örgütlenmiş insanlar çözüm önerilerini yerel karar vericilere tane tane ve sırayla anlatmalı. Sonuç almak için de baskı grubu olarak faaliyetlerini aralıksız sürdürmeli. Örgütlenmiş topluluğun fikir ve önerilerini gerçekleştirmek için yapacağı her şey, ısrara bağlı gibi görünüyor. Yalnız kent içine yetişmiş ağaç dikerken dikkat edilmesi gereken bazı teknik kurallar var. Eğer o kurallara uyularak başarılırsa yetişkin bir ağaç saatte ortalama 2.3 kg karbondioksit alıyor ve fotosentezle 1.7 kg oksijen üretiyor, geri kalan karbonu depoluyor. Yani küresel ısınmayla mücadelede en etkin yöntemlerden biri halen daha ağaç dikmektir.

İrfan Akgündüz

Türkiye millet bahçeleri için ithal ağaç şartı getirmiş gibi Avrupa’dan ağaç ithal ediyor. Avrupa Birliği ise Türkiye’den giden ağaçlara ve bitkilere sınırlama getirdi yani ‘ambargo’ koydu. Yerli üreticiler ağaçları satabilmek için yollar arıyor.

 

 

 

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir