Yeşil İstanbul için söylemek ve yapmak…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Yeşil Altyapı, Sürdürülebilirlik” gibi çok kullanılan ve dillere pelesenk olmuş bir alanda fiili örnekler oluşturmaya özen gösteriyor.

İklim krizi, vahşi yapılaşma kentlerin eko sistemlerinde üzerinde çok büyük bir baskı oluşturuyor. İstanbul peyzajında yerel yönetimlerin mevsimlik çiçeklerin yoğun kullanıldığı, “yeşile ve renge bezedik, kentimiz çiçek açtı” gibi alışılagelmiş harcıalem lafların ötesine geçen bir değişim yaşanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, dünyadaki büyükşehirlerin yaşadığı paradigmatik değişimleri inceleyerek, bütünlüklü bir bakış açısıyla kentin yeşil dönüşümünü yeniden yorumladı. Kentsel ekosistem yeniden tarif edildi ve tanımlandı. Oluşturulan “Kentsel Ekosistem Restorasyon Planı” ile birlikte diğer yerel yönetimlere de örnek oluşturacak birçok yeni adımlar atıldı, atılıyor.

Örneğin UNEP, (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı “Kentsel Ekosistem Restorasyon Planı” ile İstanbul’u rol model olarak göstermişti. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, UNEP çalışmaları kapsamında “Kentsel Doğa Programı Uzmanlar Toplantısı”nda Dünya Bankası ve çeşitli uluslararası kuruluşların temsilcileriyle buluşarak onlara İBB Yeşil İstanbul projelerini anlattı.

Büyükdere Atatürk Fidanlığı’nda uygulanan yağmur suyu hasadı projesi İstanbul’un su kaynaklarını verimli bir şekilde değerlendirmeye örnek oluşturuyor. Fidanlıkta toplanan yağmur suları, fidanlıktaki bitkilerin sulanmasında ve çevresel su kaynaklarının korunmasında rol oynuyor. İstanbul’da benzer örneklerin çoğalarak artacağını tahmin etmek zor değil.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi güneş enerji santralleri konusunda da ciddi adımlar atarak karbon salınımını azaltmaya dönük yatırımlarını da sürdürüyor. İBB Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleriyle bugüne kadar 60 tesiste toplam 7.866 KWp kurulu güce ulaşmış ve sayede yılda 5.149 ton karbondioksit salınımı engelleniyor. 

Ayrıca yine geçtiğimiz aylarda Athena Fuarcılık Yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ile Peyzaj İstanbul 2024 Fuarı içinde gerçekleşecek WUP Sempozyumu’nu da ele aldılar. Sempozyumun konu başlıkları, davet edilecek yabancı konuşmacılar üzerine gündem oluşturuldu ve WUP yönetimi ile bir toplantı gerçekleştirilerek WUP Sempozyumu’nun ana temaları belirlendi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp