Dünya ve Türkiye için buluşuyorlar…

Kırmızı uyarı “Toprak İçin Kırmızı Kod” Dünya’da ve ülkemizde peyzaj mimarlarının bugüne kadar yaptıkları en etkili çağrı. Bu kongreden sonra bütün peyzaj mimarları çevresel sorunların çözümü için diğer meslek disiplinlerine göre bir adım daha öne çıkarak sorumluluk üstlenecek. Mesleki olarak yasal çerçevesi olmamasına rağmen ülkemizin ve dünyanın geleceği için daha aktif davranırken kendi mesleki değerleri için de harekete geçecekler. Konu üzerine TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Barış Işık ile konuştuk. İlginize sunuyoruz.

Dünyada yapılan kongrelerden daha fazla bildiri aldı.

Evet öyle oldu. İFLA dünya Kongresi’nin bu sene 60. yapılıyor İstanbul’da… İFLA’nın üst düzeyinden gelen bilgiye göre bugüne kadar yapılan tüm kongrelerinde sunulan bildiri sayısı 300-350 iken bizim kongremize 600’ün üzerinde bildiri geldi. Yani yaklaşık iki misli bir talep geldi. Bunun en büyük nedeni İstanbul’un birçok coğrafyaya göre ulaşılabilir olması. Çünkü bildiri sahipleri aynı zamanda gelecekler bildirilerini burada sunacaklar. Sunumlar 3 gün boyunca yapılacak. Sunumları yapan bildiri sahipleri içinde bizim davet ettiğimiz hem yabancı hem de yerli konuşmacılar var.

Neden kırmızı uyarı?

“Code Red for Earth” yani dünya için kırmızı alarm… Bütün dünyada dillendirilen global iklim değişikliği, onun yol açtığı felaketler, afetlerin giderek artması, gıda güvenliği, gıdaya ulaşım, temiz su ülkemiz ve dünya için büyük bir sorun yumağı haline geliyor. Örneğin deprem gerçeği var ve Türkiye’nin birçok bölgesi aktif fay hatlarıyla dolu. Bir İstanbul depremi bekleniyor. İklim değişikliğinden kaynaklı yeni afetlerle karşı karşıyayız. Bugün ani yağışlar sonucu oluşan seller ciddi sorun haline geldi. Kuraklık ise ülkemiz için kapıdaki bir büyük felaket. Şu an tüm dünyada tarım ürünleri fiyatları artıyor. Bunların çoğu insan eliyle yaratılan afetler ve sıkıntılar. Bu kongrede bunlar için çözüm önerileri konuşulacak. Yani peyzaj mimarlığı afetlere dayanıklı doğa tabanlı çözümleri dillendirecek. Amaç insanlığı uyarmak… Kongrede sunulacak bildiriler bu konulardaki sorunlara çözüm önerileri gibi. Kongreye bu konuda uzman isimler seçildi ve davet edildi. Hepsi de dünya çapında tanınmış bu konularda çalışma yapan peyzaj mimarları.

Bir de meşhur IFLA ödülü var galiba…

Bu IFLA’nın bir geleneği olan bir ödül. Bu ödül mesleğimizin oskar ödülü gibi. Biliyorsunuz ödül de sahibi de son dakikaya kadar saklanıyor ve kongrede açıklanıyor. Bütün bunlardan dolayı dünyadaki tüm IFLA birimlerinden çok ciddi katılım bekliyoruz. Yöneticilerden dünyadaki diğer oda başkanlarından, dünyadaki peyzaj mimarlarının görüşleriyle çok verimli bir kongre olacağını düşünüyoruz.

Kongreye ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tüm sosyal medya kanallarından ve üyelerimizle olan ilişkilerimizle düzenli olarak yayılıyor. İlgi tabi ki var ama biliyorsunuz bu işlerde ilgi genelde tüm program açıklandıktan sonra akmaya başlıyor. Zamanla katılım artışının hızlanacağını düşünüyorum. Bütün üyelerimize şunu söylüyoruz, ‘bu kongre dünyada az yakalayabileceğimiz bir şans sunuyor bize.’ Katılım ücretlerinde oda üyelerine indirimimiz var. Gene öğrenci üyelerimize bir indirim var. Bu zaten IFLA’nın organizasyonu olduğu için fiyatlandırmalarda birlikte yapıldığı için hepsi Euro üzerinden fiyatlandırıldı. Hepsi kongre sayfamızda da var. Kayıtlar da zaten online oluyor.

 Mesleki eğitim kurumlarının ilgisine gelirsek…

Hocalardan ilgi gösteren direkt aktif olarak bu işin içinde olanlar var. Genellikle kongrelerde bilimsel komisyonlarda sağ olsunlar değerli hocalarımız gerekli desteği sağlıyorlar. Bu arada Amerika’daki hocalarımızdan çok ciddi destek var. Türkiye’nin yurt dışında birçok başarılı akademisyeni var. Onlardan da çok ciddi destek görüyoruz. Tüm mesleki yapıların, fakültelerin hatta özel sektörün bile bu konuda bize destek vermesi lazım.

Sürdürülebilirlik… 

Bu süreçte iyiden iyiye anladık ki, Türkiye’de sürdürülebilirliğin altı çok boşalmış. Herkes sürülebilirlikten söz ediyor ama…Peyzaj mimarlığı camiası bunun ne demek olduğunu nasıl yol alınabileceğinin altını bir kez daha çizecek diye düşünüyorum…

Detaylar için: https://ifla2024.com/ https://www.peyzajmimoda.org.tr/ /    

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp