Türkiye’de Noel Ağacı

Tam zamanında ve yerinde tanıtım

Yeni yıl ve yılbaşı kutlamaları her zaman ilgi görüyor ve tartışılıyor. ‘Yeni yıl kutlamalarının Türklerin icadı olduğu, Noel Baba’nın Anadolu’da yaşadığı gibi görüşlere itiraz edip ‘Hristiyan icadı’ diye itiraz edenler oluyor. Halbuki herkes bir vesile arıyorsa kendince anlam yükleyip istediği gibi eğlenmeli. Ödemiş Belediyesi ve SS Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Ödemiş Kent merkezindeki kavşağa yerleştirdikleri Noel ağacı oldukça dikkat çekti. Ağaç yetiştirilen bir bölgede tam zamanında bitki tanıtımı yapılmasına vesile olanları tebrik ediyoruz. Öte yandan Ödemiş çevresindeki Gölcük, Su Batan, Bozdağ, Yeniköy gibi yaylalarda Noel Ağacı olarak de değerlendirilen iğne yapraklılar yetiştiriliyor. Hatta benzer ağaçların Bursa, Ordu, Samsun çevrelerinde de yetiştirildiğini ve ihraç edilebildiğini hatırlamakta fayda var.

Dünyada Noel ağacı…  

Noel’i kutlamaları için Noel Ağacı önemli bir simge. Eğer kesilmiş bir ladin, köknar veya çam türü yoksa yapay ağaç da kullanılıyor. Bu geleneğe bağlı insan toplulukları bu törensel organizasyonu tutkuyla yaşıyorlar. Örneğin İngiltere’de geleneksel kesilmiş Noel ağacı olarak uzun yıllar boyunca Norveç ladini (Picea abies) kullanılmış. Fakat son yıllarda konik ve daha yumuşak Nordmandiya köknarı (Abies nordmanniana) tercih ediliyormuş.

Hangi türler tercih ediliyor?

Peki yılbaşı (Noel) kutlamalarında dünyada en çok hangi iğne yapraklılar tercih ediliyor.  Batı Ladini, Avrupa ladini, Norveç ladini de denilen (Picea abies). Yine en fazla tercih edilenler İngiltere’de çok fazla tercih edilen bizdeki Doğu Karadeniz Göknarı (Abies nordmanniana) var. Bu arada OGM kaynakları Abies bornmülleriana Mattf. (Uludağ Göknarı), Abies equitrojani Aschers. et Sint. (Kazdağı Göknarı) Abies cilicica Carr. (Toros Göknarı) olmak üzere 4 türünün ülkemizde yetiştiğinin altını çiziyor. Yine Mavi ladin (Picea pungens hoopsii) Aşılı Avrupa mavi ladini en çok tercih edilenler arasında…  Fraser köknarı (Abies fraseri), Duglas Göknarı (Pseudotsuga menziesii),  Lodgepole çamı (Pinus contorta),  

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp