Peyzajın yerlileri

Yetiştiriciler, peyzaj mimarları, peyzaj uygulamacıları yerel türlere özel ilgi göstermeli. Susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı yerel türlerin üretimi ise peyzajın geleceğini de etkileyecektir.   

Pistacia lentiscus (Sakız çalısı)

Burada peyzaja uygulanmış fotoğraflarını gördüğünüz bitkilerin hepsi ülkemiz doğasında da gördüğümüz çeşitler. Örneğin Pistacia lentiscus (Sakız çalısı) Ege ve Akdeniz’in iç kısımlarında bile rastlanan maki bitki topluluğunu oluşturan asal bireylerdendir. Dokunduğunuzda baharatlı kokusunu hissedebilirsiniz. Fotoğraf,1-2-3-4’te görüldüğü gibi araç park alanının çevresinde kısa boylu çit olarak kullanılmış ve oldukça etkili bir görünüm sağlamış. Yine aynı bitkinin büyük toplar şeklinde kullanımını da öyle.

Mersin (Myrtus communis subs. ‘Tarentina’)

Bir başka bitki ise Mersin (Myrtus communis subs. ‘Tarentina’). Fotoğraf, 5-6’da görülen bu bitkide peyzajda görmeye pek alışkın olmadığımız bir bitki. Fakat Ege, Akdeniz Bölgesi’nin doğal türlerindendir ve buhurlu bir bitkidir. Yabani mersinin meyvesi Muğla’nın bazı ilçelerinde pazarlarda satılır beyaz ve siyah meyveler dünya çapında satışı yapılan ve büyük ilgi gören bir meyvedir.

Hayıt (Vitex agnus-castus)

Vitex agnus-castus (Hayıt) Vitex, Verbenaceae ailesinin bir parçasını oluşturan tropikal bir bitki cinsidir. Yaprak döken 250’a yakın türü bulunur. Çoğunlukla bağ bahçe çitlerinde ve kurumuş nehir yataklarında bulunur. Akdeniz ve Ege Havzası’nda beyaz ve mavi çiçekli çeşitlerinin doğal olarak görüldüğü bir bölgedir ve geniş bir yayılım gösterir. Fotoğraf, 7-8-9 da görüldüğü gibi peyzaj da kullanılmaktadır. Uzun çiçeklenme dönemiyle etkili olur. Fotoğraf, 10’da Garabaş otu (Lavandula stoechas) Ege ve Akdeniz Havzası’nda vadilerde yamaçlarda doğal olarak rastlanır. Burada yer alan bitkiler içinde ticari olarak çok kullanılan bir türdür. Yetiştiricilerin oldukça ilgi gösterdiği bir çeşittir ve peyzajda kullanımı da diğerlerine göre daha yaygındır.

Sonuç olarak yetiştiriciler, peyzaj mimarları, peyzajcılar yerel türlere özel ilgi göstermeliler. Özellikle yetiştiriciler susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı başka yerel türlerin üretimine de ilgi göstermeleri şart. 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir