Blueberry yetiştiriciliği

Mavi Yemiş Ahududu, böğürtlen, çilek gibi süper meyvelere ve dolayısıyla üretimine olan talep artacak.

Son yıllarda adından sıkça söz edilmeye başlanan Blueberry yetiştiriciliğinden bahsetmek istiyoruz. Ülkemizde Blueberry, Yaban Mersini ve Mavi Yemiş gibi isimlerle anılmaktadır. Biz bu yazımızda Mavi Yemiş adını kullanmayı daha doğru buluyoruz. Mavi Yemiş berry grubundan bir orman meyvesidir. Bitkinin anayurdu Kuzey Amerika olmakla birlikte 1930 lu yıllardan sonra Avrupa Ülkelerine de girmiştir.

Akdeniz ikliminde mavi yemiş

Uzun yıllar boyunca Mavi Yemiş soğuk iklim bitkisi olarak bilinmekteydi. Sonradan farklı iklim ve hava koşullarına, tatlılık düzeyine göre değişik mavi yemiş çeşitleri geliştirilmiştir. Amerika da farklı iklim ve hava koşullarına uygun çeşitlerin geliştirilmesi ile Avrupa’nın ılıman iklimlerine sahip Bölgelerinde ve Fas gibi Akdeniz ülkelerinde mavi yemiş yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Türkiye de Karadeniz ve Bursa Bölgelerinde bilinen Mavi yemiş Akdeniz Bölgesinde pek fazla bilinmemiştir.

Süper sağlıklı gıda

Son birkaç yıldır Mavi Yemiş gibi meyveler tüm dünyada süper sağlıklı gıdalar olarak trend haline gelmeye başlamıştır. Yapılan pek çok araştırma göstermiştir ki; Mavi Yemiş meyvesi yüksek antioksidan özelliği, yararlı besin maddesi içeriği ve düşük kalorili olması nedeniyle; zihin performansını ve hafızayı iyileştirir. Bunun yanı sıra; kan basıncını düşürme, kansere yakalanma riskini azaltma yönünde birden fazla yararlı özelliği bulunmaktadır. Saydığımız bu özellikler sayesinde bu meyveye olan talep artmaktadır. Mavi yemişin artan popülaritesi sayesinde Türkiye pazarında da market raflarında yerini almaya başladı. Mavi yemiş bitkisinden bahsedecek olursak yapı itibariyle çalı formunda, farklı varyete ve çeşitlere bağlı olarak bitki boyları 10 cm ile başlayıp 4 mt ye kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Küçük meyveli olan bitkiler alçak çalı, büyük meyveli olan bitkiler yüksek çalı olarak adlandırılmaktadır. Mavi Yemiş Çeşitlerinin hangi bölgeye uygun oldukları soğuklanma isteklerine göre belirlenmektedir.

Mavi yemiş ne istiyorsa o…

Mavi yemiş bitkisi toprak isteği olarak Asidik Topraklarda iyi gelişim göstermektedir. Bu nedenle Türkiye de Bursa, Sakarya ve Karadeniz Bölgelerinde direkt toprakta yetiştirilebilmektedir. Fakat Akdeniz Bölgesinde asidik ve alkali topraklar çok fazla yaygın değildir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesinde topraksız kültürün bir şekli olan plastik saksılara substrat konularak üretim gerçekleştirilir. Maviyemiş bitkisi için en çok kullanılan saksılar 30-50 lt kapasitelidir. Burada kullanılacak substratın gözenekliliği, hava geçirgenliği, su tutma kapasitesi, EC ve PH değerleri mavi yemiş bitkisinin optimum istekleri göz önüne alınarak ayarlanmaktadır. Mavi yemiş substratı; iklime, varyete tipine, sulama yöntemine bağlı olarak farklı oranlarda organik ve inorganik mineral ile bazı katkı maddelerinin karışımından oluşur.

Agrikal’ın 20 yıllık tecrübesi

Fide yetiştirme, bitki yetiştirme ortamları, topraksız kültürler için substrat hazırlama gibi alanlarda; temelleri 20 yıllık tecrübemize dayanan bilgimiz, başta işverenimiz Sn. Vael Veshahi ve ARGE ekibimizle mavi yemiş yetiştiriciliği konusunda bizimle iletişime geçen tüm üreticilerimize her konuda yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bölge olarak işletmemize yakın olan müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için; fabrikamızda saksı dolum sistemi kurduk. Bu sistemin parçası olan raflı sistemler ile doldurulmuş saksıları işletmelere ulaştırmaktayız. Saksılar bizim ortamımızda hazırlandığı için substratların alt tabakasında hijyen koşulları sağlanıyor. Üreticilerimiz de zamandan tasarruf, işçilik maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde etmiş oluyorlar.

Ahududu, böğürtlen, çilek

Mesafe olarak uzak olan müşterilerimiz içinse; Nakliye maliyetinden dolayı mavi yemiş substratlarımızı yüksek hacimli, ağzı kapalı big bagler ile tedariğini sağlamaktayız. Müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için; açık alanda denemeler ve araştırmalar yapabileceğimiz, serada mavi yemiş yetiştiriciliğini gösterebileceğimiz, iklim koşullarına göre farklı varyeteleri gösterebileceğimiz kendi topraksız seramızı da 2023 yılında faaliyete geçirdik. Mavi yemiş yetiştiricileri yılın her döneminde hasat yapabilmek için birbirinden farklı tipte varyeteler yetiştirmektedirler. Açık arazide genelde hasat zamanı marttan temmuza kadar olan 2-3 çeşit vardır. Ayrıca kış boyunca aralık ile mart ayları arasında hasat edilebilecek erkenci çeşitler de yetiştirilmektedir. Biz inanıyoruz ki; önümüzdeki yıllarda mavi yemiş, ahududu, böğürtlen, çilek gibi süper meyvelerin üretimine olan talebin arttığını göreceğiz

AGRİKAL TARIM VE SANAYİ MİNERALLERİ: Yukarıkocayatak Mah. Poyrazlı Kümesi No: 25-2 / 1-2 Serik ANTALYA Tel: +90 (242) 729 74 00 e-posta: ofis@agrikal.com.tr  Web: www.agrikal.com.tr  www.saksimix.com.tr Instagram: agrikal_ Youtube: agrikalsubstratemineral9905

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp